Een huis kopen: er komt een hoop bij kijken en er moeten diverse ingewikkelde documenten opgesteld en getekend worden. De hypotheekakte is hier een van. Het is algemeen bekend dat de hypotheekakte vaak lastig te begrijpen en lastig te vereenvoudigen is. Door middel van dit blog zetten we samen met u een stapje in de juiste richting.

De hypotheekofferte

Om een huis te kunnen kopen klopt u doorgaans eerst bij de bank aan. Dit kan rechtstreeks, maar eventueel ook via een hypotheekadviseur. Wanneer u met de bank overeenstemming bereikt over het te lenen bedrag en de bijbehorende rente, tekent u samen met uw bank een hypotheekofferte. Hierin staan de gemaakte afspraken omtrent de lening.

 

Zekerheid met een hypotheekakte

De bank stelt geld beschikbaar, maar wil hier wel zekerheid voor terug. Een bank wil immers wel het geleende geld terug als u niet langer in staat bent de aflossing of rente te betalen. Om zichzelf zekerheid te verschaffen wil de bank een onderpand: uw huis. De bank heeft het recht om uw huis te verkopen als u niet meer betaalt en kan hiermee dan uw resterende schuld aflossen. Om al deze details vast te leggen tekent u een hypotheekakte. Deze wordt ook bij het kadaster ingeschreven.

 

Hypotheekakte inschrijven

Door middel van de inschrijving van uw hypotheekakte bij het kadaster is altijd zichtbaar dat u een hypotheek heeft op uw huis. Wilt u uw huis verkopen? Dan zal de notaris aan uw bank vragen wat de openstaande vordering is die afgelost moet worden. De daadwerkelijke aflossing wordt gedaan op het moment dat u uw woning aan de koper overdraagt. De koopsom die u ontvangt als verkoper wordt dan gebruikt om uw openstaande schuld bij de bank te betalen. Wanneer dit is gedaan, mag de hypothecaire inschrijving van uw bank doorgehaald worden. Zo kunt u uw huis hypotheekvrij aan een nieuwe eigenaar overdragen.

 

Kosten hypotheekakte

De kosten voor het opmaken van een hypotheekakte bestaan uit notariskosten, kadasterkosten en de btw die u daarover verschuldigd bent. De totale kosten zijn afhankelijk van de werkzaamheden en kunnen hierdoor variëren. Benieuwd naar de kosten in uw situatie? Neem dan contact met ons op of vraag een offerte aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *